Doe mee met Tante Lean Powerweek in MEI!

Claire Boonstra is keynote-spreekster Agile Amsterdam 2020

Als alles verandert: terug naar het universeel menselijke

Door Claire Boonstra

We leven in exponentiële tijden waarin enkel de snelheid van ontwikkeling enigszins valt te voorspellen – niet wat dat zal betekenen. De ontwikkeling van het coronavirus verliep exponentieel: elke paar dagen zagen we een verdubbeling van het aantal gevallen. Ook de ontwikkelingen in technologie (inclusief robotica, kunstmatige intelligentie, biotechnologie, nanotechnologie) vertonen zo’n exponentiële curve – met grote impact op mens en maatschappij.

In dergelijke snel veranderende en onzekere tijden hebben we een totaal andere manier van organiseren nodig dan wanneer de zaken voorspelbaar en beheersbaar zijn. Dit heeft verregaande gevolgen voor – en vraagt een hernieuwde kijk op – je organisatie, het benodigde leiderschap en hoe je dit alles goed kunt organiseren. Vooral belangrijk is de vraag: wat is echt waardevol, wat doet er toe, waar wil je naartoe, hoe geef je richting? Hoe bereiden we ons daarop voor; hoe leiden we mensen daarvoor op? Zou het kunnen zijn dat dingen die altijd al (zelfs toen we nog jager-verzamelaars waren) relevant en belangrijk waren om te ontwikkelen, in elke tijd en op elke plaats toepasbaar zijn, ook als we naar mars gaan? Wat als we onze systemen (inclusief onze onderwijs- en ontwikkelsystemen) inrichten volgens de logica en wetten van de natuur? Maar vooral: hoe komen we daar, vanuit ons huidige perspectief, en met onze huidige systemen?

Claire Boonstra, voormalig tech ondernemer (o.a. Layar) en expert op het gebied van menselijke ontwikkeling, leiderschap en onderwijs (o.a. œ Operation Education) neemt je mee in een zoektocht naar het universeel menselijke – waarin we belangrijke aanwijzingen vinden voor hoe we verder kunnen.

– 

Facebook
Twitter
LinkedIn
De school als lerende organisatie - Tante Lean

Online releasen

Door Tim van Rheenen Online werken – we ontkomen er niet meer aan. Dus zodoende begeleidde ik onlangs de eerste online release op OBS Groenehoek.

lees artikel »
De school als lerende organisatie - Tante Lean

Over Tante lean

We hebben een passie voor het onderwijs, kennen de klappen van de zweep en hebben de sleutel gevonden waarmee het onderwijs beter, leuker en energieker wordt! Door het uit ICT afkomstige Agile werken te vertalen naar het onderwijs.