Doe mee met Tante Lean Powerweek in MEI!

Agile werken: de PROA-analyse

Met de gratis PROA- template meteen aan de slag in je klas, school of bestuur


Door Djoro Loupatty

Al sinds mijn tijd als leraar in het cluster 4-onderwijs gebruik ik de PROA-analyse: een tool om impediments – SCRUM-jargon voor alle dingen die ervoor zorgen dat een project minder waarde heeft – te analyseren, te prioriteren en uiteindelijk te elimineren. 

SCRUM is een manier van samenwerken waarbij het draait om focus en plezier.   

In deze blog leg ik je uit hoe je met de PROA-analyse in 4 stappen zelf de impediments in jouw onderwijsteam kunt analyseren en elimineren. Oftewel: Waar loop je tegenaan in jouw klas, school of bestuur en hoe kun je dit oplossen? 

De PROA-analyse

Deze oefening duurt slechts 20-30 minuten (of een uur als je dit samen met een groep van 15-40 personen doet), waardoor er binnen korte tijd veel betrokkenheid en kwaliteit ontstaat.

PROA staat voor:

  • Probleem
  • Risico
  • Oorzaak
  • Advies

STAP 1 – Verken het probleem.

Wat is precies het probleem?
Waar heb ik last van?
Wie hebben er nog meer last van?
Hoe ervaar ik het probleem?
Hoe zie ik het probleem?

STAP 2 – Breng de risico’s in kaart.

Wat gebeurt er als je niets aan het probleem doet?
Welke risico’s ontstaan er op korte termijn?
Welke risico’s ontstaan er op lange termijn?

STAP 3 – Achterhaal de oorzaken. 

Wat zijn de oorzaken van het ontstaan van het probleem? Dat kunnen kleine of grote oorzaken zijn. En oorzaken van kort of lang geleden (oud zeer).

STAP 4 – Maak een lijst met adviezen.  

Wat kan je aan de verschillende oorzaken doen? Dit wordt je lijst van adviezen, je to-do-lijst om je problemen op te lossen.

Download HIER gratis de PROA-template van Tante Lean.

Je hebt nu een overzicht gecreëerd van alle problemen, risico’s, oorzaken en oplossingen/adviezen waarmee je concreet aan de slag kunt om je problemen op te lossen. Dat doe je door alle adviezen op te volgen. Begin altijd met de oorzaak/het advies dat de meeste impact oplevert. Daarmee haal je meteen succes wat een goede basis en veel draagvlak creëert om verder te gaan met de rest van de adviezen. 

De PROA-analyse leent zich uitstekend voor het analyseren van problemen in je klas of een vastgelopen traject met een leerling of ouder. Het is daarnaast ook een krachtige start voor het begin van een project. Doordat het een snelle, makkelijke, concrete en transparante tool is, en daardoor heel agile, creëer je direct betrokkenheid.

Succes!

En natuurlijk ben ik erg benieuwd of je na het lezen van deze blog de tool hebt ingezet en wat het je heeft opgeleverd.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
De school als lerende organisatie - Tante Lean

Online releasen

Door Tim van Rheenen Online werken – we ontkomen er niet meer aan. Dus zodoende begeleidde ik onlangs de eerste online release op OBS Groenehoek.

lees artikel »
De school als lerende organisatie - Tante Lean

Over Tante lean

We hebben een passie voor het onderwijs, kennen de klappen van de zweep en hebben de sleutel gevonden waarmee het onderwijs beter, leuker en energieker wordt! Door het uit ICT afkomstige Agile werken te vertalen naar het onderwijs.