Agile-coach in het Onderwijs level 1

INHOUD EN STRUCTUUR

Wil je zelf aan de slag met zelforganisatie op basis van Agile werken?

Wil je concrete en praktische tools om direct in de praktijk aan de slag te gaan als Agile-coach in jouw school?

Zelforganisatie is niet ingewikkeld. Het vergt wel een andere mindset.

Tijdens de tweedaagse Opleiding tot Agile-coach in het onderwijs 1 (ACO 1) van Tante Lean ga je heel intensief aan de slag met de Agile mindset en krijg je alle handvatten mee om direct in de praktijk aan de slag te gaan als Agile-coach in jouw school.

De opleiding bestaat uit 4 dagdelen met elk een eigen thema:

Dagdeel 1: Agile Mindset

 • We verdiepen ons in de Agile mindset en waarom dat een antwoord is op de frustraties die momenteel in het onderwijs leven.
 • We gaan aan de slag met het Agile manifest dat Tante Lean heeft vertaald naar het onderwijs.
 • Je leert waarom Agile zo’n succes kent in de wereld en hoe je dit kunt toepassen in de praktijk.
 • We gaan in op de belangrijkste Agile frameworks die bruikbaar zijn in het onderwijs, zoals Lean, Sociocratie 3.0 en Scrum. Je ontdekt de toepassingsmogelijkheden bij jou op school.

Dagdeel 2: Verandermanagement

 • Dagdeel 2 staat helemaal in het teken van verandermanagement: we zetten het ‘oude’ verandermanagement naar Agile-verandermanagement.
 • Je leert dat het vooral om ‘de juiste’ uitnodiging bij veranderingsprocessen. Uiteraard krijg je daarvoor handvatten.
 • Ook leer je hoe je om kunt gaan met weerstand.

Dagdeel 3: Zelforganisatie

 • Je ervaart de kracht van zelforganisatie en leert wat daarin de leidende principes zijn.
 • We gaan in op de ‘open space’ en je leert deze toe te passen in je eigen school of team.

Dagdeel 4: Jouw rol als Agile-coach

 • Je ontdekt jouw talenten.
 • En je leert hoe je deze talenten op de beste manier kunt inzetten in jouw rol als Agile coach.

De opleiding wordt verzorgd door Djoro Loupatty en Marlies van Beem. Beide Agile-coaches hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van Agile werken en talloze projecten verzorgd op basis van de Agile-principes.

DOELSTELLINGEN

Tijdens de opleiding krijg je praktische handvatten om aan de slag te gaan met zelforganisatie op basis van een Agile mindset. Na de opleiding ben je geïnspireerd geraakt om een project of implementatie te begeleiden op basis van Agile-principes.

DOELGROEP

De opleiding Agile-coach in het Onderwijs is speciaal voor managers of coördinatoren in het onderwijs die Agile écht in de vingers willen krijgen. Dus heb jij managementtaken of begeleid je projecten in het onderwijs? Dan is deze opleiding voor jou!

SPECIALE VOORWAARDEN

n.v.t.

STUDIEMATERIAAL

Verplichte literatuur (ter voorbereiding)

Overig studiemateriaal wordt indien van toepassing uitgereikt door de docent.

TE BEHALEN KWALIFICATIES

n.v.t.

BESCHIKBARE DATA EN AANMELDEN  Kies een datum:

  10 en 11 februari 2022: Opleiding Agile-coach in het Onderwijs level 1 (ACO1) (Parnassia aan Zee)

  16 en 17 juni 2022: Opleiding Agile-coach in het Onderwijs level 1 (ACO1) (Parnassia aan Zee)

  Factuurgegevens

  NIVEAU

  DUUR

  4 dagdelen

  STUDIEBELASTING

  4 dagdelen + ±26 uur zelfstudie (voor verplichte literatuur)

  VEREISTE OPLEIDINGSEISEN

  VRIJSTELLINGEN

  niet van toepassing

  EXAMEN

  schriftelijk praktijkexamen

  CERTIFICAAT

  Agile-coach in het Onderwijs

  KOSTEN

  € 1.170 per deelnemer (vrijgesteld van btw)

  REVIEWS

  “De tweedaagse ACO training heb ik vorige week gevolgd. Nu een week later ben ik nog steeds enthousiast over deze training. Dit had echt een meerwaarde voor mijn school/opleiding, ik voel mij nu een stuk beter geschoold in effectief (en met meer energie) vergaderen. De training is echt geschreven voor het onderwijs en de trainers beschikken hier ook de juiste kennis en ervaring voor.” – Matthijs Euwijk, Horizon College (Sport en Bewegen) (april 2021)

  “De ACO-opleiding is een echte aanrader voor iedereen die al enigszins bekend is met deze werkwijze. Op een unieke locatie, met een leuke groep en inspirerende coaches werd er verdieping aangebracht in het Agile werken. Hierbij was er veel ruimte voor eigen inbreng door met elkaar ervaringen uit te wisselen en (kritische) vragen te stellen. Dit alles middels het inzetten van leuke werkvormen die je zelf ook weer goed kan toepassen in de praktijk.” – Francisca Pelk, Horizon College (september 2020)

  “De Opleiding Agile-coach in het onderwijs is zeker een aanrader wanneer jouw schoolorganisatie al Agile werkt, dan wel toe is aan een andere manier van werken ten aanzien van onderwijsverandering. Een praktisch toepasbare manier van werken, waarbij je bij de opleiding direct werkvormen krijgt aangereikt waarmee je de volgende dag al aan de slag kan. Daarnaast werd de opleiding op een zeer mooie en inspirerende omgeving gegeven.” – Fokke van Bockel, BM4X (januari 2020)

  “Tijdens de ACO ga je in vier dagdelen vol theoretische en praktische kennis aan de slag met onderwerpen als scrum, sociocratie, veranderprocessen en zelforganisatie. Onder leiding van enthousiaste trainers vliegen de uren voorbij en kan je met veel nieuwe opgedane indrukken terug naar je eigen praktijk!” – Stefan Baars (januari 2020)

  “De eerste training waar ik met meer energie uit liep dan dat ik binnen kwam! Tijdens de ACO 1 wordt je in vier dagdelen ondergedompeld in theoretische en praktische kennis wat betreft scrum, sociocratie, veranderprocessen en je eigen rol als agile-coach en dit voelt als een warm bad waar je niet meer uit wilt. Het enthousiasme en de oprechte betrokkenheid van de trainers maakt dat je de ruimte voelt om optimaal te experimenteren met de aangereikte tools en dat feedback daadwerkelijk een cadeautje is.” – Linda Wassenaar, Horizon College / Regio College (april 2021)

  “Een interessante opleiding waar je in 4 dagdelen meegenomen wordt hoe je als Agile coach je team kan begeleiden. Eerst ligt de focus op de inhoud van Agile, daarna ga je a.d.h.v. praktijk situaties je verder verdiepen in het toepassen van Agile in het onderwijs. Je krijgt veel tips en tools mee, die meteen hanteerbaar zijn in de praktijk. Ik heb veel aan deze opleiding gehad. Ik heb geleerd hoe ik zelfsturende teams kan begeleiden en weer enthousiast kan maken om te ontwikkelen.” – Praktijkonderwijs Het Waterland (januari 2020)

  “Vol passie, bevlogenheid en deskundigheid hebben Djoro en Marlies mij meegenomen in de nieuwe wereld van Agile-coach in het onderwijs. Een echte aanrader voor het werken met teams in het onderwijs. Met interactieve werkvormen krijg je kennis en vaardigheden aangeboden en krijg je tools aangereikt, die je direct in de praktijk kunt uitvoeren. Daarbij werd ik echt tot denken gezet over mijn eigen rol en leiderschap in school. Door tijdens de opdrachten de focus te leggen op je eigen praktijksituatie voelde ik mij kundig en enthousiast om hier direct op school mee verder te gaan!” – Nicole van Egmond, basisschool De Globe (januari 2020)

  “De opleiding Agile-coach in het onderwijs heeft ervoor gezorgd dat ik meer inhoudelijke kennis heb over agile werken. Er was ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en werkvormen uit te voeren. Na uitleg (theorie) werd er meteen een oefening gedaan, zodat je de opgedane kennis kunt koppelen aan werksituaties. De trainers zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt en dragen bij aan de veilige sfeer in de groep, door je vrij te laten of je iets wel of niet met de groep wilt delen.” – D. Erkelens (januari 2020)