Doe mee met Tante Lean Powerweek in januari 2025 en mei 2025!

Achter de schermen bij
tante lean

Wij weten hoe je je voelt. En we hebben de oplossing voor je!

Wij brengen Agile werken naar het onderwijs

We hebben een passie voor het onderwijs, kennen de klappen van de zweep en hebben de sleutel gevonden waarmee het onderwijs beter, leuker en energieker wordt! Wij hebben Agile werken vertaald naar het onderwijs.

Zo helpen we scholen meer waarde te creëren bij verandering, vernieuwing of verbetering. Hierdoor ontstaan ongekende niveaus van productiviteit, kwaliteit en betrokkenheid.

Keer op keer weer.
Al meer dan 5 jaar.

Scholen gingen je voor
0 +
onderwijsprofessionals hebben we begeleid
0 +
DSC05718

Met meer plezier en focus samenwerken aan de ontwikkeling van je onderwijs

Als schoolleider werk je in een veld waar de werkdruk gigantisch hoog is, waar er veel van je verwacht wordt en waar je moet kunnen inspelen op behoeften, initiatieven, nieuwe programma’s en trends die op het onderwijs worden geprojecteerd. Tijd en financiën zijn schaars. En ook ouders eisen perfectie. Het team waar je mee werkt is minder betrokken dan je zou willen en de energie is ver te zoeken.  Wij komen uit het onderwijs en hebben dit zelf ook ervaren. Inmiddels weten we dat het anders kan en hoe! Bij ons staat met meer plezier en focus samenwerken voorop. We zijn experts in het realiseren van zelforganisatie in het onderwijs. Dat doen we door teams en groepen te begeleiden en op te leiden. En dit willen we ook graag voor jou doen

De school als lerende organisatie - Tante Lean

Energie

We zijn een jong en energiek team. We houden van aanpakken, van doen! Deze energie brengen wij ook over op de teams die we begeleiden. Die energie ontstaat door het realiseren van zelforganisatie: wij leggen het eigenaarschap bij de teams.

De school als lerende organisatie - Tante Lean

Uit de praktijk

Iedere Agile-coach van Tante Lean komt uit het onderwijs. Van leerkracht tot directeur; we hebben het onderwijs doorleefd en stuk voor stuk kennen we de slagen van de zweep. We hebben bovenal passie voor het onderwijs. Daardoor zijn wij in staat echt contact te maken met de onderwijsteams. Onze drijfveer is het onderwijs nóg leuker maken.

De school als lerende organisatie - Tante Lean

Agile

Samenwerken wordt alsmaar complexer en er worden steeds hogere eisen gesteld aan leerkrachten en teamleiders. Het antwoord hierop is een Agile Mindset. Door te werken op basis van de Agile-principes ontstaat er een beter werkklimaat, waar je als leerkracht écht een bijdrage kunt leveren aan het onderwijs en een school die de leerlingen bedient.

DSC05705

Ontmoet Djoro

Oprichter en trainer Tante Lean

Toen ik docent en leidinggevende was in diverse onderwijsorganisaties ontdekte ik dat we voor onszelf als onderwijspersoneel heel andere normen hanteren dan voor onze leerlingen en studenten.

We werken weinig of niet samen, met als gevolg dat we na een aantal jaar stil staan in onze ontwikkeling. De lol en inspiratie in het werk nemen dan af. We doven uit en kunnen onszelf, elkaar en onze leerlingen en studenten niet meer inspireren. Dat is eeuwig zonde.

Ik ben me gaan verdiepen in hoe succesvolle, sprankelende en inspirerende organisaties hun werk organiseren. Die zoektocht bracht me bij de methodes ‘lean’ en ‘agile’. Eerst dacht ik dat het hip en trendy was, maar het blijken al decennia oude en bewezen werkzame organisatieprincipes. Ik pas ze nu al enkele jaren toe bij en met onderwijsorganisaties. En ook hier werkt het. Het zet teams in beweging, het geeft focus en zet plannen om in actie. Kortom: het brengt plezier en succes.

Benieuwd naar lean werken
binnen jouw eigen bedrijf?

ontmoet het team

De school als lerende organisatie - Tante Lean

Rory

Trainer Tante Lean

"Maximale waarde creëren voor iedere leerling"

Dit was mijn streven voor de klas en dat is mijn streven nu met onderwijsteams en professionals. Als docent lichamelijke opvoeding, geschiedenis en maatschappijleer merkte ik dat de leerlingen door samenwerking meer plezier en energie kregen en daardoor sneller en sterker de stof onder de knie kregen. 

 

Het ontketenen van het individu in verbinding met het team is hiervoor de basis. Creëren van een omgeving (werkvormen) waarbinnen het team optimale waarden kan creëren maar bovenal plezier en energie ervaart. Zorg daarnaast voor een ontwikkelritme en transparantie, dit zorgt voor constant de juiste focus.

 

Net zo belangrijk als de tevredenheid over het uiteindelijke product is het gevoel van voldoening van een continue Agile proces. Een proces dat zich uit in snelheid en afronding en daardoor dus veel energie oplevert. Let’s go!

De school als lerende organisatie - Tante Lean

Marlies

Trainer Tante Lean

"Ontdekkend leren, kennis delen, samenwerken."
Dat is mijn drijfveer. Om zo leerlingen voor wie het onderwijsproces niet vanzelfsprekend is op maat te begeleiden. Ofwel, passend onderwijs! Als orthopedagoog-generalist, opgegroeid in een onderwijsgezin, ligt mijn hart bij het onderwijs. Maar ook ken ik het onderwijs dus goed. En zie vaak dat het efficiënter kan. Efficiënter werken vraagt om verandering. Het bundelen en meer gericht inzetten van de al aanwezige krachten, betrokkenheid en competenties maakt dat we met meer focus kunnen samenwerken en tot meer resultaten kunnen komen! Mijn ervaring is dat door hierop in te zetten veranderingen tot stand komen. Dat is de kracht van Agile werken
De school als lerende organisatie - Tante Lean

Tim

Trainer Tante Lean

"Samen bereik je meer"

Dit is een tekst die voor mij in de loop van de jaren steeds meer betekenis heeft gekregen! Of het nu bij de klassen waar ik in het basisonderwijs voor sta, de voetbalteams zijn waar ik deel vanuit maak of bij de teams die ik begeleid.

Het samen doen en conformeren is mijn werkwijze. Want zodra kinderen zich beter kunnen conformeren aan de stof, werkt dit enthousiasme, plezier en ook betere resultaten in de hand. En of het samen werken met kinderen is of met het team dat hier leiding aan geeft, dat maakt niet uit! Met samenwerken heb je niet alleen sociale contacten, meer wijsheid, maar ook meer lol met elkaar. Het echt sámen werken werkt meer!
Portret Marijne-1280

Marijne

Trainer Tante Lean

"Ik wil het beste uit jou halen!"

In mijn werk als trainer en coach in het onderwijs merk ik dat ik vooral plezier en energie krijg van het samenwerken met anderen. In contact ontstaan er mooie dingen en komen mensen in beweging.

 

Als gedragswetenschapper ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in gedrag van mensen en hoe je het beste uit de ander kunt halen. De werkwijze van Tante Lean vanuit agile en scrum biedt voor mij een praktische houvast die ervoor zorgt dat samenwerken binnen het onderwijs leuk wordt en tegelijkertijd resultaten oplevert.

Martina

Martina

Trainer Tante Lean

"Samenwerkingen optimaliseren, daar word ik blij van."

Ik was eerst logopedist en toen ben ik als zij-instromer in het onderwijs gekomen. In het onderwijs vond ik gelijk heel veel aspecten leuk, alleen de vergaderingen en de traagheid was iets wat me altijd tegenstond. Ik houd van snel en efficiënt werken en dat is niet altijd gebruikelijk in het onderwijs.

 

Door te investeren op samenwerking gaat de kwaliteit omhoog. En door daar ook nog ook voor plezier te hebben wordt het samenwerken echt
leuk; het levert energie op. Agile is een manier om de samenwerking te optimaliseren. Daar ga ik voor en sta ik voor.

Marcella Oleman

Marcella

Backoffice kanjer

"Y mucho más”

Vanuit het altijd zonnige Valencia zorg ik ervoor dat de backoffice van Tante Lean op rolletjes loopt; van het versturen van offertes en facturen tot het bijhouden van de deelnemersadministratie y mucho más!

Mijn connectie met onderwijs? Na een studie Vertalen, heb ik jarenlang op de studentenadministratie van een grote onderwijsinstelling gewerkt. Kortom, erg leuk dat ik nu al mijn kennis en ervaring combineer in een functie waarmee ik nóg meer voor het onderwijs kan betekenen.

Onze nieuwe aanwinst

Al meer dan vijf jaar begeleiden wij scholen bij het plezierig samenwerken in teams. En met succes.

​​Tante Lean helpt het onderwijs meer waarde te creëren bij verandering, vernieuwing of verbetering. Hierdoor ontstaan ongekende niveaus van productiviteit, kwaliteit en betrokkenheid.

De missie van Tante Lean

Wij zijn trots dat we inmiddels al meer dan vijf jaar mogen doen wat we doen. We hebben grootse plannen voor de toekomst. Dit is onze missie: 

 • EEN BIJDRAGE LEVEREN | We willen dat het onderwijs een toffe plek wordt om in te werken en we creëren een professionele cultuur waarin met focus en plezier wordt samengewerkt.

   

 • ONZE KENNIS DELEN | Als opleidingsinstituut delen wij onze kennis en inzichten over samenwerken in het onderwijs en zelforganisatie, oftewel: het (re-)organiseren van inspraak en besluitvorming.

   

 • INSPIREREN | Door middel van onze dynamische aanpak motiveren en inspireren wij een onderwijsteam om vol met energie aan de slag te gaan.

   

 • ONTKETENEN | Wij geloven in de gezamenlijke expertise van een groep en ontketenen de wijsheid en kracht van die groep.

   

 • VERBINDEN | Wij verbinden, zodat er een steeds grotere community ontstaat van onderwijsprofessionals met dezelfde missie.